Navigation
Account

No products in the cart.

Wat is 100 procent katoen?

Wat is 100 procent katoen?

Wat is 100 procent katoen eigenlijk?

De witte onderbroek van katoen behoort tot de meest herkenbare kledingstukken. Hoewel boxershorts tegenwoordig met verschillende soorten natuurlijke en synthetische vezels worden gemaakt om verschillende materiaaleigenschappen te bewerkstelligen blijft de 100% katoen slip populair. Wat is katoen en waarom is het zo’n populair materiaal om kleding van de maken? We gaan op zoek naar de herkomst van katoen, hoe is ondergoed van 100% katoen zo populair geworden? Wat is 100 procent katoen?

Waar komt katoen vandaan?

Katoen is een natuurlijke vezel die afkomstig is van de Gossypium ofwel de katoenplant. Het katoen is een eencellige vezel dat zacht aanvoelt en groeit uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant. Deze vezels worden gesponnen tot een dunne draad die geschikt is voor het vervaardigen van textiel. De meeste katoen komt uit landen als India en Pakistan, en werelddelen als Zuid-Amerika en Centraal-Amerika. De meest gebruikte katoensoort is de Gossypium Hirsutum. Dat staat voor “behaarde katoen”.

De geschiedenis van katoen

Volgens sommige historici werd katoen al 14.000 jaar geleden gebruikt door de Egyptenaren. In Mexico zijn restanten van doeken gevonden van ruim 7000 jaar oud. Daar werd katoen verweven met veren en bont, niet 100% katoen dus. De Griekse historicus Herodotus beschreef Indisch katoen als “boomwol” en gaf aan dat het beter was dan schapenwol.

De Britse industriële revolutie maakte massaproductie van katoen mogelijk, daardoor daalde de prijzen wat een negatieve impact had op de katoen industrie in India. Katoen had ook een nadelige invloed op de slaven in Amerika die katoen moesten plukken voor hun meesters. Tegenwoordig wordt de meeste katoen machinaal geplukt.

Van genetische manipulatie naar bio-cotton

Katoen biedt een hoog rendement omdat maar liefst 90% van de geplukte katoen bruikbaar is. Er is daarmee weinig afval. Wel zijn de katoenplanten gevoelig voor ongedierte, met genetische manipulatie en bestrijdingsmiddelen werd getracht dit probleem te voorkomen. Ook hebben katoenplanten erg veel water nodig wat een behoorlijke impact heeft op de omgeving. Door de ecologische impact is bio-cotton ofwel biologisch geproduceerde katoen in opmars. Daarbij wordt rekening gehouden met de impact op de natuur.

Waarom is katoen zo populair?

Als eerste is de katoenplant goed te verbouwen en te cultiveren. De opbrengsten zijn hoog en de kosten zijn relatief laag. Daarnaast is het een natuurlijke vezel (cellulose) met goede materiaaleigenschappen. De keerzijde van de munt is de verwerking van katoen en de impact op de natuur. Er komen steeds meer initiatieven om de productie van katoen duurzamer te maken, en handelingen als bleken en verven op een milieuvriendelijke wijze invulling te geven.

Katoen is niet stuk te krijgen

Duizenden jaren geleden werd katoen al gezien als een meer hoogwaardige variant van schapenwol. Ooit maakte een merk van toilet- en tissuepapier reclame met echt katoen in hun velletjes papier. Als er 100% katoen op het label staat wordt dat door velen gezien als een teken van kwaliteit. Katoen heeft een enorme impact gehad in de samenleving, we zijn van berenvellen naar katoenen boxershorts geëvolueerd. Er is zelfs een Nederlandse coverband die “100% katoen” heet. De kans dat er een band is met de naam “98% polyamide en 2% elasthaan” is vrij klein…