Navigation
Account

No products in the cart.

De Elastische Boxershort

De Elastische Boxershort

Er zijn verschillende namen voor onderbroeken die gebaseerd zijn op de vorm en de materiaalkeuze. Regelmatig worden namen door elkaar gebruikt. Een boxershort is meestal gemaakt van een los materiaal, een “brief” is een onderbroek die vaak wat strakker de contouren van het lichaam volgt. Een boxerslip heeft ook broekspijpjes zoals een boxershort, die wel gemaakt is van elastische materialen. Elasticiteit speelt een belangrijke rol in boxershorts, om verschillende redenen. Wat is de elastische boxershort?

Onderbroek met bretels
Tegenwoordig worden bretels niet vaak meer gedragen. Alleen als mode accessoire of mensen met overgewicht waarbij een broek snel afzakt. Vroeger waren bretels noodzakelijk om het onderlichaam bedekt te houden want de ouderwetse onderbroeken met lange pijpen waren niet elastisch genoeg om zelf omhoog te blijven. Sokken werden ook omhoog gehouden met speciale bretels om de kuiten.

De originele boxershort
Zoals de naam al doet vermoeden werden boxershorts oorspronkelijk gedragen door boxers in de ring. In de beginjaren werden deze broeken voorzien van een riem van leer. Het materiaal van boxershorts was niet elastisch, om de boxer meer bewegingsvrijheid te geven werd het model ruim gemaakt, vandaar het opbollen aan de voorzijde. Door een elastische band te gebruiken was een riem niet langer noodzakelijk. Later werd deze broek ondergoed dat onder een normale broek werd gedragen.

“Brief” of “Briefs”?
Het woord “brief” staat in de Engelse taal voor “onderbroek”, en wordt doorgaans in het meervoud gebruikt. In de Nederlandse taal duiden we een broek aan in het enkelvoud, in de Engelse taal spreekt men van “trouserS” of “pantS” voor een lange broek, en “briefS” of “shortS” voor een korte broek. Dat komt omdat broeken vroeger uit twee delen werden gemaakt. Nadat broeken uit één deel werden gemaakt is de meervoudsvorm blijven hangen.

Elastische onderbroeken
Materialen als katoen kunnen door het proces van weven elastisch worden gemaakt. Niet alle materialen zijn van zichzelf elastisch, daarom worden er vaak combinaties van materialen gebruikt om een goede afweging tussen los en strak te bewerkstelligen. De voorkeur voor een specifiek type onderbroek is daarmee zeer persoonlijk. Sommige mannen houden van een boxershort die zo min mogelijk contact heeft met de huid, andere mannen willen juist dat ondergoed als een tweede huid aansluit op het lichaam.

Te heet gewassen
Vanuit hygiënisch oogpunt wordt ondergoed vaak te heet gewassen. Dat is meestal niet nodig, en het kan de vezels van het ondergoed aantasten. Bij wasdrogers ligt de temperatuur nog hoger, als je lang wilt genieten van jouw boxershorts laat je ze aan de lijn drogen. Het liefst in de schaduw want UV licht kan niet alleen jouw huid aantasten, het is ook niet goed voor de vezels in het ondergoed. Wasverzachter is niet nodig omdat de meeste onderbroeken gemaakt worden van zachte materialen.

Gelukkig hoeven we onze broeken niet meer omhoog te houden met bretels, een leren riem voor je boxershort is ook niet meer nodig. Door de ruime keuze in materialen kan elke man de onderbroek kiezen die het fijnste zit. Er zijn studies waarin zou blijken dat strakke, elastische onderbroeken de productie van zaad in de testikels zou verminderen vanwege de hogere temperatuur tegen het lichaam. Andere onderzoeken spreken dit weer tegen. Het is dus niet onomstotelijk bewezen dat losse boxershorts per definitie beter zijn voor de ontwikkeling van zaad.